Samuel har sedan han föddes varit väldigt snäll, om vi jämför med vad våra vänner berättar om sina tre första månader. Dock finns det en sak som han INTE gillar (tror inte att det är så många bebisar som gör det), när ”mjölkbilen” inte är framkörd i tid! Då kommer det vi kallar ”kattskriket” först och sedan blir det  ett ilsket ”hungerskrik”. Nu har vi lärt oss det där, när ”katten” hörs är det bara att göra sig redo att amma. Många som känner mig säger, undra vem han har fått det där med kort stubin och mat ifrån? =) Eller som M säger, kan bli jobbigt att vara på stan när Samuel börjar bli hungrig och ditt blodsocker börjar gå ner i graven. En som skriker och en som svarar kort och är lättirriterad.

Just det här med MAT, är SJUKT viktigt för mig. Dels vad vi äter här hemma eller när vi går ut. Jag tycker någonstans att man ska vara mån om att äta bra mat som kroppen mår bra av. I vårt fall betydde detta för drygt 4 år sedan att vi ändrade rätt mycket på vad vi handlar hem. Frukt och grönt har jag alltid tyckt mycket om och ända sedan barnsben fått höra hur viktigt det är att äta. Vi har så klart fortsatt att äta frukt och grönt här hemma, även om M inte är  någon grönsaks/fruktfantast (det blir bättre och bättre). En av de första ändringarna vi gjorde var att dra ner på mängden vitt mjöl i den mat vi äter. Huvudanledningen till det var att jag ville testa om min vänstra fotled (har titan i den) mådde bättre av detta. Dvs. påverkades min fotled av mängden gluten jag fick i mig? I mitt fall blev svaret ett solklart JA! Betydligt mindre smärta omkring fotleden och mindre svullnad. I och med det jobb som jag  har så är det ju minst sagt viktigt att jag är pigg och inte har ont någonstans i kroppen. Den andra anledningen var att jag även ville se om mitt allmäntillstånd förbättrades. Även här blev det ett resultat,  jag känner mig piggare under dagarna.

Den andra förändringen som vi har gjort var att dra ner på mängden vitt socker som vi äter (åt inga jätte mängder innan). Framför allt sockret som finns i olika livsmedel som tillsatts. Nu tänker säkert någon, vad krångligt det låter!? Visst de första gångerna vi handlade för många år sedan så tog det lite längre tid i och med att jag ville läsa innehållsförteckningarna noga. Nu går det lika snabbt som innan och innan för vår dörr kommer i stort sett inget halvfabrikat förutom blodpudding. Ser ingen anledning till att vi ska köpa t.ex.  korv med låg kötthalt och massa socker och E-ämnen, panerad fisk som knappt är fisk utan dränkt i vetemjöl, eller färdig guacamole eller färdiga hamburgare m.m. Vi (oftast jag) lagar all mat från grunden, med ekologiska råvaror som bas och ALLA produkter är självklart med full fetthalt. Lightprodukter/lätt eller mellanprodukter tror jag inte en sekund på! Dels för smaken som maten får av dessa produkter, MAT SKA VARA GOTT =) och dels för allt skit som ligger i dessa produkter.

Följdfrågorna som säkert flera av er (och som massor av klienter frågat) nu ställer sig, men äter ni aldrig glass eller andra efterrätter, pizza, pasta,bröd eller hur äter ni när ni går ut? Jag är bara människa precis som ni andra, vi äter självklart allt det där ibland. Men det blir glutenfri pizza, pasta (från t.e.x rismjöl etc.), bröd som i första hand bakas på råg eller mitt egna bröd som bakas på durramjöl eller om jag är lat (glutenfrimjölmix). Och som min mamma säger om glass och kaffebröd, ska vi äta skit så ska det vara bra skit dvs. ingen glass proppad med färgämnen, E och smakämnen eller färdiga kakor som inte kommer direkt från ett BRA bageri. Och när vi går ut, då blir det oftast på matställen där kockarna  är duktiga och kan sin grej och där miljön känns trivsam! Om vi lagar efterrätt hemma eller är t.ex. hos mina föräldrar så är det samma princip , ekologiska råvaror som grund i kombination med äkta smaker! Jag är har som bekant några favorit efterrätter, Pannacotta och Crème brulee =)

Mammas utsökta Cremé brulee.

Mammas utsökta Cremé brulee

 

Mammas grymma Pannacotta med hallon

Och hennes Pannacotta med hallon.

Som ett av våra favoritställen i den här stan, Mäster Anders. Trevlig miljö, clean meny, duktiga bartenders (som absolut kan blanda schyssta alkoholfria drinkar) och mat som håller måttet! Det är ren njutning i min värld, GOD MAT! Och som M säger, du blir så OTROLIGT glad av GOD MAT =)

PS. I morgon ska vi ha en barnfri ”datenight” och ska testa en för oss ny matpärla i stan!