Sedan en månad är vi igång med smakportioner till Samuel. Jag valde att helamma honom fram till 5 månader och sedan börja med smakportionerna. I första hand började vi med banan och leverpastej. Banan är helt klart en favorit, medan leverpastej hittills inte har varit någon direkt hit.

Vi har även låtit Samuel äta sötpotatis och ”vanlig” potatis med en klick smör i, vilket han verkligen gillar. Framför allt har vi vi gett Samuel detta i samband med vår middag, för att minska antalet amningar under den första delen av natten. Än så länge har det funkat ok, en bra natt vill Samuel amma 3 gånger i jämförelse med 4-5 gånger innan vi började med smakportionerna.

I går hade vi också  avokadopremiär, och till min glädje så åt han utan att rynka på näsan, YES!

Senare i veckan ska vi även testa att koka palsternacka och göra puré på. I och med att jag avskyr havregrynsgröt, så har Samuel testat det på helgerna när M äter frukost med oss. Här är det en bit  kvar att vandra om jag säger så, första gången var det mycket rynkande på näsan. Efter det har vi testat att ha i lite mosade katrinplommon och mer smör och det har gått lite bättre.

Som flera av er säkert redan gissat, så tror jag STENHÅRT på att låta Samuel testa flera olika livsmedel som en del av hans smakträning. Några andra  ”käpphästar” som jag har är,

 

  • att i största möjliga mån servera rena livsmedel utan en stor andel vitt socker.
  • att helt undvika välling (vill gärna undvika stora mängder gluten innan 1 års ålder).
  • att så ofta som möjligt, ska jag och M eller morfar mfl. Sitta och äta något när Samuel äter så att vi  skapar ett socialt sammanhang av en måltid där vi som familj äter tillsammans.
  • att försöka skapa GLÄDJE kring mat.

Som sagt, varje dag lät vi oss nya saker om vad Samuel gillar och inte. Det som funkade i dag kanske inte det som funkar i morgon, vilket är en del av äventyret med barn!