”Margarin är bra för barn”

Just nu är jag mycket fundersam av flera olika anledningar. Främst, matrekommendationerna som vi nyligen har fått från BVC. Knappt några vuxna som vi umgås med kan tänka sig att äta ”färdiglagad” t.e.x risgrynsdgröt hemma eller över huvudtaget produkter som är halvfabrikat i någon större utsträckning. Hemma hos oss är det heller inget undantag, vi äter till 95% mat lagad från grunden som baseras på ekologiska råvaror. Grundtanken är också, lite vitt socker, vitt mjöl och mat som är ”så kallat sundare allternativ” som Lätt och Light kommer aldrig någonsin innanför våran dörr!

På en av våra senaste BVC-träffar var temat ”Att börja äta mat” . Vi hade först lite frågor och diskussioner kring smakportioner, livsmedel att undvika att ge små barn m.m. Sedan kom det nog det mest otippade, vi fick titta på en film som skulle ge tips och råd om barnmat. Och tro det eller ej, filmen som visades var på ett VHS-band! Aaa, du läste rätt, VHS! Redan när filmen sattes på blev jag lite fundersam i och med att jag såg VHS-bandet. Ganska snabbt, förstår ju vem som helst att den här filmen är ju rätt gammal.

Nu till det som gjorde mig mest upprörd av den här filmen. Vid ett flertal tillfällen poängterades att, vi gärna skulle blanda ut barnens smakportioner med MARGARIN och  att ”industrigröten” som finns i livsmedelshandeln är bra för barnen. Framför allt framhölls, ”den färdiga gröten är mineralberikad vilket är nyttigt för era barn”.

För det första, vi skulle aldrig någonsin laga mat eller tillsätta margarin i maten som jag eller M äter. Så därför finns det inte på kartan att tillsätta det i Samuels mat. Min ståndpunkt har alltid varit, MARGARIN är SKIT!

Sen var det ”industrigröten”. Ser ingen anledning till varför vi skulle ge den till Samuel (argumentet från Livsmedelsverket mfl. är att barnen behöver ”induistrigröt” för att få i sig vitaminer och mineraler). Istället säger jag direkt, laga egen gröt på ekologiska havregryn utan massa konstigheter i och låt barnen äta andra livsmedel med mineraler och vitaminer.

Hos oss är taken att Samuel ska få äta leverpastej (för att få i sig järn) samt att äta paltbröd (finns att köpa på den mycket välsorterade Hemköp Matpressen) som vi mortlar och sedan blandar i hans gröt som vi själva kokar. I övrigt kommer vi även att testa smakportioner med avokado, banan, sötpotatis, broccoli m.m. inom kort och självklart kommer vi att laga hans mat med ÄKTA SMÖR!

Jag kan verkligen INTE alls förstå varför BVC ens visade den där tokgamla videon om mat. Någonstans tycker jag att de borde ta mer ansvar än så, de träffar föräldrar hela dagarna och flera går stenhårt på deras ”råd”. Borde inte BVC, då ha ett intresse i att den information som de delar med sig av är uppdaterad!? Självklart förstår jag att BVC-sköterskorna inte kan vara experter inom kost. Men men tanke på hur ”hett” ämnet mat är just nu, så skulle BVC åtminstone kunna ge tips på uppdaterade sidor på nätet (som bygger på ny forskning) eller,  varför inte bjuda in en föreläsare som är expert på nutrition och som är utbildad inom området!

 

5 kommentarer

 1. Nina V

  Rekommenderar verkligen skrädmjölet!! Göra gröt o välling på det 🙂

 2. Anna

  Håller helt med dig!
  Min fd Bvc sköterska tjatade hål i huvudet på mig ang köpegröt?
  Vi klickade liksom aldrig…?
  Jag malde havregryn ( eko) & blandade i torkade aprikoser.
  Å sen hade jag på äppelpuré/ päron/ banan ……
  Alla får göra som dom vill men jag tyckte att laga egen ” burkmat” bara var kul lätt nyttigt o billigt!

  • Sandra

   =) Perfekt med hemma lagad gröt och puré med Olika smaker Anna!

 3. Daniela mosk

  Ann fernholm is the shit!

  • Sandra

   =) Dani!

© 2024 Sandra Rusk

Tema av Anders NorenUpp ↑