Den senaste tiden har jag fått ganska många frågor både och vänner och klienter om min syn på barnmat. För mig är det ganska enkelt, Samson har aldrig fått smaka och kommer aldrig att få smaka barnmat på burk som kommer färdiglagad. Inte heller har vi några planer alls på att börja med ”klämmisar” som är väldigt populära. I somras fick Samson smaka en ”klämmis” på tåget hem från Köpenhamn och till min stora lycka, så ratade han den totalt!

Nu till de frågor som jag har fått den senaste tiden,

 

  • Tycker du att det finns någon bra barnmat (burkmat)?
  • Vilken burkmat ska vi välja?
  • Vad äter Samuel, t.ex. till middag?
  • Varför vill du inte ge honom välling?
  • Får Samuel äta saltad mat?

Om vi tar det hela från början… Jag ser egentligen inte vitsen alls med att lära barn att äta halvfabrikat (även burkmat) över huvud taget. Visst jag förstå att vissa tycker att det är smidigt om man ska vara någon annan stans än hemma när man ska äta t.ex. lunch. Samtidigt som jag inte ser det som särskilt jobbigt att plocka med mig något extra till Samson när vi är ute och äter. Antingen får han smaka det jag eller M äter (vanlig hemlagad mat) eller så kanske vi har tagit med en matlåda med t.ex. kokt sötpotatis och torsk med ostsås (en rätt som han får ibland). Jag tror stenhårt på att det går att lära barn att äta bra mat om man har lite tålamod och om man gör det från början när de är små.

Som nu senast i Spanien, där hade vi aldrig med oss matlåda till lunchen ute, i stället beställde vi bara en vanliga ”vuxenrätter” som vi visste att han skulle äta, t.ex. spansk potatis omelett, ostbricka, kroketter (med ost/skinka) m.m. och sen till middag lagade vi ofta hans mat hemma i huset för att han skulle få i sig varierad kost.

Min grundtanke när jag lagar mat till oss hemma är alltid, att det ska vara gott och vara lagad på bra råvaror. Med bra, menar jag här att i stort sett all mat som vi köper hem är ekologisk eller svensk. Utöver det försöker jag handla grönsaker och frukt efter säsong i den mån det går. Nästa grundsten för mig är att bara laga mat på fullfeta produkter, LIGHT, LÄTT och MELLANPRODUKTER kommer inte innanför vår dörr och kommer aldrig att göra det!

Vi lagar mat på äkta smör och är inte rädda för att laga feta såser, dressingar med kryddning (inkl. salt) till hela familjen. Jag är endast lite försiktig med att laga mat med mycket chili till Samson. I övrigt försöker jag se till att hela familjen äter, gurkmeja och ingefära (färsk) m.m. varje dag. Detta gäller även Samson.

Om jag någonsin skulle välja färdig barnmat på burk, skulle jag börja med att titta på sockerinnehållet och vilken typ av råvaror som finns i och hur stora mängder det finns av de olika råvarorna. För att göra det lite tydligare tar vi ett exempel, med barnmat som finns i affärerna i dag.

På burken står det ”stroganoff med biff och ris”, så min första tanke blir att det borde innehålla biff, kryddor kanske grönsaker, någon sorts fett, ris och eventuellt en mjölkprodukt att göra såsen på. För att vara exakt, så står följande på ingredienser, tomat, mjölk, vatten, morot, nötkött 8%, ris 7%, lök, champinjoner, rismjöl, rapsolja, paprikapulver, vitlökspulver, vitpeppar. 

Min första fundering blir självklart, hur kan burken endast inne håll 8% nötkött och 7% ris? Känns som OTROLIGT LITE! Nästa tanke blir, varför är det inte paprika och vitlök i istället för dessa i pullverform? Och sista frågan blir varför har man valt att ha i  rismjöl? Jag är fullt medveten om att vissa ingredienser måste vara med för att skapa hållbarhet på burkmaten  men jag kan INTE hålla med tillverkaren om att den här rätten lever upp till deras egna påstående om deras barnmat, ”Råvarorna i barnmat är de absolut bästa som går att få tag på.” Som rismjöl, det är inte en råvara som ens kvalar in till att bli ”den bästa som går att få tag på”.

När jag själv lagar denna rätt, har jag i biff (ekologisk eller svensk), tomatpuré, gul lök, svartpeppar, salt, smör, grädde samt dijonsenap eller glutenfri soya. Serverar sen rätten med någon forma av ekologiskt ris.

Ytterligare ett exempel på ”mellis” som samma tillverkare har i sitt sortiment för barn som har fyllt 8 månader.

Enligt tillverkaren innehåller denna burk följande, äpplejuice (från koncentrat) 43 %, kiwipuré 24 %, päronpuré 14 %, vatten, risstärkelse, vitamin C, järn.

Här kan jag redan direkt säga, att jag ser RÖTT! Kiwi och päronpurè borde innehålla, kiwi, päron och eventuellt vatten. Men här har tillverkaren  i stället valt att ha i en stor mängd äppeljuice och dessutom från koncentrat.  När vi  tillverkar juice försvinner fiberinnehållet som finns i frukten och eller Enligt WHO (World health orginazation) räknas fruktjuice och koncentrerad fruktjuice till ”fritt socker”. Deras rekommendation är just nu att vi bör minks vårt intag av detta. Så jag ser inte anledning alls till att ge såhär dåliga produkter till barn. Det går minst lika bra att mosa små bitar kiwi till en bebis som är minst 8 månader.

Kanske är det nu någon av er läsare som undrar  om järnet i barnmatsprodukterna. Det brukar i stort sett alltid vara det argument som man får höra från BVC, -välj gärna barnmat från från t.e.x….den är även järnberikad och då får ditt barn i sig det viktiga järnet. Ingen tvekan om att det är viktigt att barn får i sig järn, även när de är små. Men det finns andra sätt än att ge barnen färdiga barnmatsburkar. SERVERA mat  som är naturligt rik på järn så som, kött, paltbröd, leverpastej  spenat och broccoli (dock har kroppen svårare att ta upp järnet från växtriket).

Ni som fortfarande undrar över min inställning till välling, håll ut…nästa inlägg kommer att du upp välling! =)